Șefa Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin a fost reținută de procurorii DNA, care o acuză că, de la începutul pandemiei de coronavirus, și-a însușit sute de mii de lei pentru salarii, sporuri și diurne ale unor angajați, iar o parte din bani i-a folosit ca să își cumpere bijuterii.
Felicia Gabriela Mehedințu, director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Caraș-Severin, este acuzată de două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru altul, instigare la fals intelectual, uz de fals în formă continuată și delapidare.
Prejudiciul produs de Felicia Mehedințu instituției pe care o conducea este de 902.772 de lei.
Procurorii DNA au reținut-o miercuri pe șefa Direcției Agricultură Caraș-Severin. Tribunalul Timiș decide astăzi dacă acceptă propunerea procurorilor de arestare preventive pentru 30 de zile a Feliciei Mehedințu.
Felicia Mehedințu știa că cei doi angajați vin doar sporadic la muncă și a aprobat plata salariilor acestora.
Cei doi angajați au primit în total salarii de 139.110 lei, în perioada 1 noiembrie 2019 – aprilie 2021, respectiv 1 aprilie 2020 – aprilie 2021, susțin procurorii DNA.
Procurorii au probe că Felicia Mehedințu și-a însușit, din ianuarie 2020 până în aprilie 2021, salariile unor persoane care nu mai angajate în instituție, dar și banii pentru norma de hrană și pentru sporul de condiții vătămătoare ale unor angajați care erau în concediu medical, de odihnă sau aveau zile libere.
Într-un an și patru luni, când autoritățile luau măsuri sanitare și economice în plină pandemie, șefa de la Direcția Agricultură a încasat ilegal 482.672 de lei.
O parte din bani ar fi fost folosiți la cumpărarea unor bijuterii din aur, susțin procurorii DNA.
Pe lângă acești bani, Felicia Mehedințu a luat și aproximativ 50.000 de lei, respectiv 3.300 de lei pe lună, decontați ca diurne, pentru deplasări fictive.
”În acest sens, inculpata ar fi determinat patru angajați ai instituției ca, în perioada ianuarie 2021 – martie 2021, să falsifice 11 ordine de deplasare care atestau in mod nereal că angajații instituției s-ar fi deplasat în interesul serviciului în anumite localități”, au mai scris anchetatorii în ordonanța de reținere.
Ancheta a scos la iveală că șefa Direcției Agricultură își suplimenta veniturile din 2018 cu câte 6.600 de lei, dintr-o închiriere care nu fusese încheiată niciodată.
”În perioada 02 mai 2018 – prezent, în calitate de director executiv al instituției, ar fi semnat o serie de acte (ordine de plată, dispoziții de plată și CEC-uri), prin care și-ar fi însușit lunar câte 6.600 de lei (timp de 35 de luni), în total 231.000 de lei, reprezentând compensația lunară pentru chirie încasată în baza unor contracte de închiriere falsificate”, potrivit procurorilor.
În realitate, nu exista nicio proprietate închiriată, iar semnătura de pe contract era contrafăcută.
Procurorii DNA precizează că sunt și alte persoane urmărite penal în acest caz.